top of page

Valokuvaaminen itsetuntemuksen lisäämisen ja ilmaisun välineenä

Mietitkö koskaan, miksi joku kuva vaikuttaa sinuun vahvasti? 
Etsitkö uskallusta tuoda esiin luovuuttasi, ominta tyyliäsi?
Kuinka yhdistää tunnetyöskentely ja valokuvaaminen oman tarinan eheyttämiseksi? 

 

Vaikuttava kuva -valokuvauksen verkkokurssi vie kuvaajan tunnekuvamatkalle

 

Jotkut valokuvat ovat niin vaikuttavia, että ne menevät heti syvälle omaan tajuntaan ja jäävät mieleen. Ne herättävät ajatuksia, tunteita ja kehollisia tuntemuksia ilman selittäviä ja katsojan tulkintaa ohjaavia sanoja.


Hyvä valokuvaaja kykenee tuomaan vahvasti oman havaintokykynsä ja "soundinsa" meidän kaikkien ihasteltavaksi. Hänellä täytyy olla tekniikan hallitsemisen lisäksi hyvä tuntemus itsestään  ja hän uskaltaa näyttää sen kuvissaan. 


Vaikuttava kuva -verkkokurssilla hyödynnämme valokuvaamista itsetuntemuksen lisäämisen sekä tunnetyöskentelyn apuvälineenä.

Kurssilla pyritään tunnistamaan omia tuntemuksia ja lähestytään omaa tarinaa itse otetun valokuvan kautta. Valokuva voi toimia myös näkökulmien ja uskomusten avaajana silloin, kun kuvaan on tallentunut jotain yllättävää.

Tavoitteena on, että uskallat välittää oman näkemyksesi ja tunnetilasi. Pääset lähemmäs omaa tunnistettavaa tyyliäsi ja ilmaisuasi. Kuvistasi tulee vaikuttavampia, ja kuvaajana tunnet itsesi paremmin.

Kurssi kehittää herkkyyttäsi kiinnittää huomiota ilmaisullisiin asioihin, jotka kuvaan tallennettuna välittävät tunteen sekä herättävät henkiin tarinan. Kuvistasi tulee merkityksellisempiä niin itsellesi kuvaajana kuin katsojallekin. Vaikuttavia kuvia.

 

Kenelle

 

Kurssi sopii jokaiselle, jota valokuvaus ja omien tunteiden tutkiminen kiinnostaa. Halutessasi voit työstää kurssin avulla jotain ajankohtaista, tunteita herättävää tilannetta*, mutta myös antaa tilaa ilolle ja leikille. Voit houkutella suojakuorien alta esiin jotain sinne haudattua tunnetta tai tunnustella omia terveitä rajojasi niin tekemisen kuin ilmaisun suhteen. Tai ehkä olet etsimässä itsellesi ominta valokuvauksen lajia tai tyyliä, siihenkin voit löytää ajatuksia tältä kurssilta.

Kamerasi peruskäyttö sinulla tulee olla hallussa ja olet kiinnostunut kehittymään harrastuksessasi ilmaisullisesti. Lähtötasostasi riippumatta kurssi kehittää sinua valokuvaajana, sillä harjaannut entistä paremmin näkemään ja tallentamaan kuvauskohteesi tunnelman tai puhuttelevan tarinan. Oli kohteesi mikä tahansa: luonto, ihminen, kaupunkimaisema tai vaikka rallitapahtuma.

Kalustoksi kurssin suorittamiseen käy mikä tahansa kuvausväline kamerapuhelimen ja järjestelmäkameran väliltä. Meistä kurssin vetäjistä toinen kuvaa järjestelmäkameralla ja toinen kännykkäkameralla. 

 

Mitä on luvassa

 

Vaikuttava kuva -verkkokurssi kestää kuusi viikkoa.

Kurssisivusto on auki n. kuukauden kurssin päättymisen jälkeen, joten voit edetä kurssilla omaan tahtiisi.​

Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa.
Seuraava toteutusajankohta on vielä auki.

Jokaisella viikolla on oma teemansa. Viikkoteemaan liittyvien materiaalien ja tehtävien avulla lähestymme valokuvaamista monipuolisena, myös terapeuttisena ja läsnäolotaitoja lisäävänä taidelajina ja harrastuksena.  

Keskeistä kullakin viikolla on kuvaustehtävät, joiden tulokset voit halutessasi jakaa omien pohdintojesi kera keskusteluryhmään. Tavoitteena ei ole vain suorittaa annettua tehtävää, vaan kuvata harkiten, tunnustellen ja myös havainnoida otettua kuvaa. 
Kurssilla syntyvät kuvat ovat henkilökohtaisia, mutta kuvien jakaminen on osa prosessia: opimme katsomalla toisten kuvia ja kuulemalla toisten näkökulmia omiin kuviimme. Yhdessä tarkastelemme ilmaisua sekä miten tekninen toteutus tukee kuvan välittämää viestiä ja vaikuttavuutta. 

Kurssi on terapeuttinen, mutta ei hoidollinen. 

Viikkoteemat

 1. Fokus - Minä kuvassa ja kuvaajana
  - omakuva, itsen näkeminen kuvassa
  - minä kuvaajana 
   

 2. Oma tarina - Herkkyys tunnistaa ja välittää tarina
  - kyky nähdä ja kokea, luovuus
  - tarina minussa: haavoittuvuus, elämänhäpeä (perfektionismi, kontrolloinnin tarve, suorittaminen), palautteen sieto
  - itsemyötätunto
  - tarina valokuvassa​
   

 3. Valo - Uskallus, näkyväksi tuleminen
  - tunteiden tunnistaminen kehomielessä 
  - itsen, tunteiden ja oman tyylin näkyväksi tekeminen
   

 4. Rajaus - Mikä on riittävästi?
  - karsiminen, riittävyys
  - hyväksytyksi tulemisen tarve ja jaksamisen rajat​
  - elämän sommittelu ja rajaus
   

 5. Jälkikäsittely - Palautuminen ja läpikäynti
  - stressi, ylikuormittumisen merkit
  - valokuvaaminen stressistä toipumisen välineenä
  - jälkikäsittely ja kuvankäsittely
   

 6. Uusi omakuva
  - milloin on valmista

Viikkomateriaali

 

Uusi aineisto ilmestyy kurssisivustolle aina perjantaisin.

 1. Kirjallista materiaalia, videoita ja äänitteitä viikon teemaan liittyen
 2. Viikkotehtävät

 3. Mukava tietää ja lisätieto -vinkit

 4. Valokuvien sekä ajatusten jakaminen, kuvien analysointi ja keskustelu kurssin omassa Facebook-ryhmässä. 

Oletko jo ilmoittautunut? Kurssilainen, voit kirjautua kurssisivustolle tästä :

Palautetta edellisiltä kursseilta:

 

"Ylitti odotukset. Epäilin kykyäni ymmärtää ja ilmaista kuvin muuta kuin sitä mitä ne konkreettisesti esittävät. Tällä kurssilla sen vasta opin, ainakin tietoisesti. Tunteiden ilmaiseminen on itselleni muutenkin kömpelöä, mutta kurssi antoi eväät tehdä se rakkaan harrastukseni keinoin."

 

”Ensimmäisen viikon tehtävän aiheuttama reaktio minussa oli aivan uskomaton. Päässäni tapahtunut muutos oli jotain sellaista, mitä en olisi ikinä uskonut tapahtuvaksi valokuvauskurssin avulla! Kurssi oli enemmän kuin hintansa väärti jo ensimmäisen viikon aikana.”

”Kurssi toi syvempää sisältöä valokuvausharrastukseeni. Tehtävät pistivät pohtimaan kuvieni sisältöä ja merkitystä sekä valokuvien yhteyttä kehotuntemuksiini ja tunteisiini. On ollut avartavaa käydä kuvista keskustelua FB-ryhmässä. Tein muutaman omaan sisäiseen kasvuuni liittyvän oivalluksen kurssin aikana.”

 

”Kurssista oli todella paljon hyötyä. Olen aloittanut terapian viime syksynä ja olin sen kanssa jotenkin jumissa. Uskon, että kurssi käynnisti minussa jotakin, joka aukesi sitten terapiassa ja näin olen päässyt itseni kanssa eteenpäin.”

 

”Raja-tehtävä osui kohdalleen juuri oikeaan aikaan. Sain siitä paljon miettimisen aihetta ja kommenteissa käytännön ideoita tilanteen korjaamiseen. Jos yksi todella suuri ongelma poistuu tämän tehtävän ansiosta, hyöty on sanoinkuvaamattoman suuri.”

”Kurssi oli elämänvaiheeseeni paremmin kuin hyvin sopinut osanen, joka mukavasti haastoi minua syventämään valokuvausharrastustani. Kurssista muotoutui tärkeä osa kesääni. Olen kurssin myötä oppinut tietoisemmin valokuvaamaan tunnetilojani ja syvällisemmin katsomaan valokuvia."

 

”Myös tekstin kautta sain syvempää ymmärrystä siihen, miksi yleensäkään harrastan valokuvausta ja miten valokuvaus linkittyy muuhun elämääni. Motivaationi hankkia lisää tietoa ja osaamista valokuvaukseen liittyen on lisääntynyt kurssin aikana. Olen vähitellen oppinut näkemään kuvissani tarinoita (ennen kurssin alkua en niitä vielä nähnyt) ja olen siitä erittäin iloinen.”

 

"Kurssin tehtävät haastoivat kuvaamaan sekä tarkastelemaan kuvattavia kohteita minkä muuten olisin jättänyt huomiotta." 

"Valokuvaajana sain oppia tekniikoista ja muiden näkemyksistä heidän kuviensa ja kommenttiensa kautta. Osallistujien kuvat innoittivat tutkimaan omia kuvakulmiani heidän kuviensa ja tarinoidensa kantilta, jopa matkimaan niitä omaan ympäristööni soveltaen."

"Suurin ilo oli ehdottomasti jakamisen ilo! Oli ihana nähdä muiden kuvia ja kuulla heidän tarinoitaan. Mielenkiintoista ja antoisaa oli myös saada kommentteja toisilta omiin kuviin ja tarinoihin."

"Kiitos paljon kurssista, oli parempi kun olisin osannut kuvitella. Tehtävät olivat mielestäni hyvin laadittuja, niihin pystyi asennoitumaan kevyesti ja toisaalta mahdollisti syvemmänkin itsen tutkiskelun. Näissä tehtävissä en kuitenkaan tuntenut ylittäväni mitään ja kurssi tuntui koko ajan kivalta."

"Tämän kurssin myötä on kyllä auennut uudella tavalla näkeminen, tunteminen ja tulkitseminen kuvien ja kuvaamisen suhteen. Sen myötä myös jotain isompaa, jota en osaa oikein sanoiksi vielä pukea. Jotain sellaista, joka liittyy isommassa mittakaavassa fokukseen, rajaamiseen, esiin tuomiseen, varjoihin piilottamiseen jne... Aikamoista."

"Tavallaan löysin harrastukseni uudelleen paljon syvempänä ja samalla löysin itselleni tunteiden ilmaisukeinon, jollaisen voin sallia itselleni. Kuvin esitettyinä ei tarvitse niin hävetä itseään."

"Kurssilla oli turvallinen ja lempeä ilmapiiri. Kuitenkin myös oli sopivalla tavalla haastetta."

"Kurssisivuston ilme oli mainitsemisen arvoisen selkeä ja informatiivinen. Mahdottomasti kutkuttaa ajatus, että tuolla layoutilla olevan Fotojooga-kirjan saisi joskus hankkia omaksi harjoituskirjakseen. Tämähän on kurssina ajaton ja olisi mahdollista kehittyä kuvaajana ja ihmisenä tulevaisuudessakin tehtäviä uudelleen tehden."

Kurssikuvagalleria

Galleriassa otteita kuvasadosta kurssilaisten tunnekuvamatkojen varrelta.

Huomaathan

 

Kyseessä ei ole valokuvaustekninen kurssi. Vinkeillä ohjaamme kurssilaisia tarvittaessa syvemmän teknisen tai ilmaisullisen tiedon lähteille (tekninen osaaminen, kuvankäsittely, julkaiseminen somessa, luovuus jne.).

Kurssi on terapeuttinen, mutta ei hoidollinen. Verkkokurssi ei sisällä henkilökohtaista valmennusta tai ohjausta, mutta me vetäjät olemme kurssin omassa facebook-ryhmässä seuraamassa keskustelua. Palaamme tarvittaessa syventävästi paljon keskustelua herättäneisiin aiheisiin. 

 

*Kurssi ei sovellu tunne-elämän kriisin hoitamiseen.

Vaikuttava kuva -verkkokurssi

 

Kurssin seuraava aloitusajankohta on vielä auki.  

Kurssin vetäjät

Anne Toivonen

Olen luontovalokuvaaja. Kuvaan macro- ja maisemakuvia luonnonvalossa. Erilaiset luonnon omat sommitelmat kiehtovat minua ja niistä muodostuu valon heijastamana tunnelmia ja tarinoita, jotka puhuttelevat minua. 

Kuvaan Nikon D750 järjestelmäkameralla. Mieluisimmat objektiivit ovat Sigma 24-105mm f4, Micronikkor 60mm f2.8 ja Samyang 14mm f2.8.

Koulutus: Valokuvaamisen opinnot. Psykoterapeuttiset valmiudet, psykodynaamisen psykoterapian opinnot, Mindfulness- ja rentoutusohjaaja, NLP-master, psykofyysinen fysioterapeutti erityisalueena kehoterapian menetelmät, leikkaus-anestesia sairaanhoitaja.

https://www.instagram.com/anne_toivonen/

Tuula Ahde

Tällä hetkellä kuvaan lähinnä luontoa ja makrokuvia. Olen kiinnostunut kehittymään katukuvauksessa ja totuttelen käsittelemään mm. ikääntymisen ja loppuunpalamisen tuomia tunteita omakuvissa. Etsin ja näen omissa sekä muiden kuvissa tarinoita ja tunteita. 

Kuvauskalustooni kuuluu useita kamerapuhelimia sekä Black Eye Lens -linssit, otsalamppu ja isohko pala eristemattoa. 

Olen harrastajakuvaaja, visuaalinen suunnittelija, MAT. 

https://www.instagram.com/tuulahde/

http://kamera-lehti.fi/makrokuvia-mordorista/

HUOM!
Verkkokurssi ei sisällä henkilökohtaista valmennusta tai ohjausta, mutta olemme facebook-ryhmässä seuraamassa keskustelua. Palaamme tarvittaessa paljon keskustelua herättäneisiin aiheisiin. Kurssi ei sovellu akuuttiin tunne-elämän kriisiin.
Saat meihin yhteyden sivun alareunan lomakkeella tai sähköpostitse
fotojooga ( at ) gmail.com.

Fotojooga on myös
Facebookissa: Fotojoogaa mielelle

Pinterestissä: @fotojoogaa 

Instagramissa: @fotojoogaa_mielelle, #fotojoogaamielelle, #vaikuttavakuva #fotojooga

bottom of page