top of page

FOTOJOOGAA

MIELELLE

Jokainen ottamani kuva on myös omakuva

Mitä ottamasi valokuvat kertovat sinusta?

Mitä valokuvat voivat kertoa sinulle?


Olemme nykyään lähes kaikki valokuvaajia. Useimmilla meistä on kamera taskussaan, ja on niin helppoa ottaa se esiin ja ottaa kuva aina, kun joku kiinnittää huomiomme.


Mutta kuinka tietoisia olemme tästä prosessista? Mitä tapahtuu, kun otamme valokuvan? Ja miltä meistä tuntuu, kun katsomme kuvia?


Kuvaatko sinä kaikkea mitä havaitset, vai pysähdytkö harkitusti tallentamaan asioita, joihin palaaminen herättää muiston ja tunteen? Lisääkö kuvaaminen ja kuvauskohteiden metsästäminen hälyä ja kuormittumista, vai rauhoittaako ja selkeyttääkö valokuvaaminen ajatuksiasi ja kokemuksiasi?

Valokuvaus, se mitä ja millä tavalla näemme ja kuvaamme, voi olla metafora sille, mitä elämässämme on muutoinkin läsnä. Haasteet, mahdollisuudet, varjot… ja asiat, jotka tulevat ilmeisiksi vasta, kun pysähdymme ja käytämme aikaa havaitaksemme ja pohtiaksemme sitä, mitä todella tapahtuu (tapahtui) ja miltä meistä tuntuu (tuntui). Tämän voi kääntää myös toisin päin; voimme tarkoituksellisesti käsitellä asioita ja avata uusia ajatuspolkuja luomalla valokuvia - joko konkreettisesti esittäviä tai metaforisia, leikillisiä tai vakavalla otteella otettuja. Kuvien ei tarvitse olla taideteoksia toimiakseen tässä tarkoituksessa. Opimme näkemään luovuutta myös tavallisuudessa.


Valokuvassa on aina kohteen lisäksi läsnä kuvan ottaja. Kuvan vaikuttavuus syntyy avoimuudesta, valmiudesta olla haavoittuvainen ja tunteva, ja antaa jotain itsestään: niin kuvaajana, mahdollisena kuvattavana, kuin kuvan katsojana.


Fotojooga kannustaa luovan tietoisuuden ja itsetuntemuksen kehittymiseen valokuvauksen avulla. Se auttaa sinua tutustumaan tunteiden, tarinoiden ja uskomusten tunnistamiseen omien valokuvien avulla.

Voit siis lisätä tietoisuutta siitä, mitä omien valokuvien takana ja sisällä on.


Kurssin aikana opit lisää luovasta äänestäsi ja omasta soundistasi. Alat havainnollistaa omaa tarinaasi leikkaamalla pois merkityksettömiä kertomuksia, tunnistamalla piilotettuja tunteita, näkemällä autenttisen itsesi ja antamalla muiden nähdä itsesi.


Valokuvien ja niiden takana olevien ajatusten jakamiseen ei ole painetta, mutta jos olet avoin tälle prosessille, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon uutta näet kuvissa - opit huomaamaan enemmän asioita omissa kuvissasi, kun luet ajatuksia ja tunteita, joita ne ovat muissa herättäneet. Harjaudut myös valitsemaan kuvat, jotka merkitsevät sinulle eniten. Päästät irti halusta miellyttää muita tai näyttää tietyltä. Sen sijaan kehität erottelukykyäsi ja itseluottamustasi sellaisten kuvien tunnistamisessa, jotka tekevät sinuun vaikutuksen, saavat sinut pysähtymään, katsomaan ja tuntemaan jotain.


Otat valokuvia koko yhteisen matkamme ajan. Tämä auttaa sinua huomaamaan uusia asioita ja dokumentoimaan kokemuksesi, ja antaa sinulle aktiivisen päiväkirjan matkastasi tällä tiellä.

Uusi teema esitellään joka viikko. Teemat on suunniteltu auttamaan sinua tutustumaan tiettyyn valokuvauksen ilmaisulliseen osa-alueeseen ja rohkaisemaan sinua kehittämään taitojasi, jos haluat. Ja tämän rinnalla on lempeä kutsu nähdä kuvaa pidemmälle. Ottamasi valokuvat syventävät kokemustasi, samoin kuin keskustelut, joita käyt matkakumppaneiden kanssa.

Ei ole väliä kuinka hyviä ottamasi valokuvat ovat teknisesti. Tärkeää on se, miltä ne tuntuvat ja mitä ne merkitsevät sinulle henkilökohtaisesti. Fotojooga on tietoista ja intuitiivista kuvaamista millä tahansa välineellä – minä käytän kuvaamiseen vain matkapuhelimia.


Tervetuloa mukaan!


Comments


Viimeisimmät
Etsi aiheittain
Seuraa meitä
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page