top of page

Valokuvaaminen itsetuntemuksen lisäämisen ja ilmaisun välineenä

Mietitkö koskaan, miksi joku kuva vaikuttaa sinuun vahvasti? 
Etsitkö uskallusta tuoda esiin luovuuttasi, ominta tyyliäsi?
Kuinka yhdistää tunnetyöskentely ja valokuvaaminen oman tarinan eheyttämiseksi? 

 

Vaikuttava kuva -valokuvauksen verkkokurssi vie kuvaajan tunnekuvamatkalle

 

Jotkut valokuvat ovat niin vaikuttavia, että ne herättävät ajatuksia, tunteita ja kehollisia tuntemuksia ilman selittäviä ja katsojan tulkintaa ohjaavia sanoja. Valokuva voi toimia myös näkökulmien ja uskomusten avaajana silloin, kun kuvaan on tallentunut jotain yllättävää. 


Hyvä valokuvaaja kykenee tuomaan oman havaintokykynsä ja "soundinsa" meidän kaikkien ihasteltavaksi. Hänellä täytyy olla tekniikan hallitsemisen lisäksi hyvä itsetuntemus ja hän uskaltaa näyttää osan sisäisestä maailmastaan valokuvissaan. 


Vaikuttava kuva -verkkokurssilla käytämme valokuvausta itsetuntemuksen lisäämisen sekä tunnetyöskentelyn apuvälineenä.

Kurssi sopii sinulle, mikäli haluat

 • houkutella tarinan ja viestin esiin omista valokuvistasi,

 • lähteä tunnekuvamatkalle oman sisäisen tarinasi ohjaamana,

 • oppia itsestäsi uutta, löytää piilossa olevia tunteita, aitoa itseä ja luovuutta,

 • saada uutta inspiraatiota omaan valokuvaamiseen, 

 • oppia, että levollisuudella ja leikillä on oma tärkeä tilansa.
   

 

Kurssin jälkeen osaat paremmin sanoittaa ja tulkita kuvia sekä tunnistaa kuvan aikaansaamat tunteet itsessäsi. Sanavarastossasi on muitakin sanoja kuin "upea" tai "kaunis". Sanoittamisen lisäksi visuaalisessa ilmaisussa ja kuvan katsomisessa on myös hiljainen oma tila, tietynlainen rajaaminen, mikä jää vain kuvan ja katsojan väliseksi asiaksi.

Palautetta edellisiltä kursseilta:

 

"Ylitti odotukset. Epäilin kykyäni ymmärtää ja ilmaista kuvin muuta kuin sitä mitä ne konkreettisesti esittävät. Tällä kurssilla sen vasta opin, ainakin tietoisesti. Tunteiden ilmaiseminen on itselleni muutenkin kömpelöä, mutta kurssi antoi eväät tehdä se rakkaan harrastukseni keinoin."

 

”Ensimmäisen viikon tehtävän aiheuttama reaktio minussa oli aivan uskomaton. Päässäni tapahtunut muutos oli jotain sellaista, mitä en olisi ikinä uskonut tapahtuvaksi valokuvauskurssin avulla! Kurssi oli enemmän kuin hintansa väärti jo ensimmäisen viikon aikana.”

”Kurssi toi syvempää sisältöä valokuvausharrastukseeni. Tehtävät pistivät pohtimaan kuvieni sisältöä ja merkitystä sekä valokuvien yhteyttä kehotuntemuksiini ja tunteisiini. On ollut avartavaa käydä kuvista keskustelua FB-ryhmässä. Tein muutaman omaan sisäiseen kasvuuni liittyvän oivalluksen kurssin aikana.”

 

”Kurssista oli todella paljon hyötyä. Olen aloittanut terapian viime syksynä ja olin sen kanssa jotenkin jumissa. Uskon, että kurssi käynnisti minussa jotakin, joka aukesi sitten terapiassa ja näin olen päässyt itseni kanssa eteenpäin.”

 

”Raja-tehtävä osui kohdalleen juuri oikeaan aikaan. Sain siitä paljon miettimisen aihetta ja kommenteissa käytännön ideoita tilanteen korjaamiseen. Jos yksi todella suuri ongelma poistuu tämän tehtävän ansiosta, hyöty on sanoinkuvaamattoman suuri.”

”Kurssi oli elämänvaiheeseeni paremmin kuin hyvin sopinut osanen, joka mukavasti haastoi minua syventämään valokuvausharrastustani. Kurssista muotoutui tärkeä osa kesääni. Olen kurssin myötä oppinut tietoisemmin valokuvaamaan tunnetilojani ja syvällisemmin katsomaan valokuvia."

 

”Myös tekstin kautta sain syvempää ymmärrystä siihen, miksi yleensäkään harrastan valokuvausta ja miten valokuvaus linkittyy muuhun elämääni. Motivaationi hankkia lisää tietoa ja osaamista valokuvaukseen liittyen on lisääntynyt kurssin aikana. Olen vähitellen oppinut näkemään kuvissani tarinoita (ennen kurssin alkua en niitä vielä nähnyt) ja olen siitä erittäin iloinen.”

 

"Kurssin tehtävät haastoivat kuvaamaan sekä tarkastelemaan kuvattavia kohteita minkä muuten olisin jättänyt huomiotta." 

"Valokuvaajana sain oppia tekniikoista ja muiden näkemyksistä heidän kuviensa ja kommenttiensa kautta. Osallistujien kuvat innoittivat tutkimaan omia kuvakulmiani heidän kuviensa ja tarinoidensa kantilta, jopa matkimaan niitä omaan ympäristööni soveltaen."

"Suurin ilo oli ehdottomasti jakamisen ilo! Oli ihana nähdä muiden kuvia ja kuulla heidän tarinoitaan. Mielenkiintoista ja antoisaa oli myös saada kommentteja toisilta omiin kuviin ja tarinoihin."

"Kiitos paljon kurssista, oli parempi kun olisin osannut kuvitella. Tehtävät olivat mielestäni hyvin laadittuja, niihin pystyi asennoitumaan kevyesti ja toisaalta mahdollisti syvemmänkin itsen tutkiskelun. Näissä tehtävissä en kuitenkaan tuntenut ylittäväni mitään ja kurssi tuntui koko ajan kivalta."

"Tämän kurssin myötä on kyllä auennut uudella tavalla näkeminen, tunteminen ja tulkitseminen kuvien ja kuvaamisen suhteen. Sen myötä myös jotain isompaa, jota en osaa oikein sanoiksi vielä pukea. Jotain sellaista, joka liittyy isommassa mittakaavassa fokukseen, rajaamiseen, esiin tuomiseen, varjoihin piilottamiseen jne... Aikamoista."

"Tavallaan löysin harrastukseni uudelleen paljon syvempänä ja samalla löysin itselleni tunteiden ilmaisukeinon, jollaisen voin sallia itselleni. Kuvin esitettyinä ei tarvitse niin hävetä itseään."

"Kurssilla oli turvallinen ja lempeä ilmapiiri. Kuitenkin myös oli sopivalla tavalla haastetta."

"Kurssisivuston ilme oli mainitsemisen arvoisen selkeä ja informatiivinen. Mahdottomasti kutkuttaa ajatus, että tuolla layoutilla olevan Fotojooga-kirjan saisi joskus hankkia omaksi harjoituskirjakseen. Tämähän on kurssina ajaton ja olisi mahdollista kehittyä kuvaajana ja ihmisenä tulevaisuudessakin tehtäviä uudelleen tehden."

Palautteet ovat kurssitoteutuksista, joissa vetäjinä Fotojoogaa mielelle ja Vaikuttava kuva -kurssin perustajat Anne Toivonen ja Tuula Ahde.

Kurssikuvagalleria

Galleriassa otteita kuvasadosta kurssilaisten tunnekuvamatkojen varrelta.

Haluatko löytää valokuvaamisen avulla uusia voimavaroja sekä syvempää ymmärrystä itsestäsi?

 

Kurssi sopii jokaiselle, jota kiinnostaa valokuvaus ja omien tunteiden tutkiminen valokuvan kautta.

 • Kurssilla pyrimme tunnistamaan ja ohjaamaan omia tunnetiloja itse otetun valokuvan kautta. 

 • Kurssi kehittää herkkyyttäsi kiinnittää huomiota ilmaisullisiin asioihin, jotka kuvaan tallennettuna välittävät tunteen sekä herättävät henkiin tarinan - omasi tai kuvaamasi kohteen.

 • Pääset lähemmäs omaa tunnistettavaa tyyliäsi ja ilmaisuasi, riippumatta vallitsevista suuntauksista tai säännöistä. 

 • Opit tuntemaan itsesi paremmin ja kuvistasi tulee merkityksellisempiä niin itsellesi kuvaajana kuin katsojallekin. Vaikuttavia kuvia.
   

Kurssi on sinun tilasi, tehtävät odottavat sinua tekijäksi vaikuttavalle kuvalle. 

Kamerasi peruskäyttö sinulla tulee olla hallussa ja olet kiinnostunut kehittymään harrastuksessasi ilmaisullisesti. Lähtötasostasi riippumatta kurssi kehittää sinua myös valokuvaajana, sillä itsetuntemuksen lisääntyessä kehittyy myös kykysi havaita mielenkiintoisia ja olennaisia asioita ympärilläsi. Oli kuvauskohteesi mikä tahansa: luonto, ihminen, kaupunkimaisema, tai vaikka rallitapahtuma.

Kalustoksi kurssin suorittamiseen käy mikä tahansa kuvausväline kamerapuhelimen ja järjestelmäkameran väliltä.  

 

Mitä on luvassa

 

Vaikuttava kuva -verkkokurssi kestää kuusi viikkoa. Seuraava aloitusajankohta on vielä auki.

Kurssisivusto on auki n. kuukauden kurssin päättymisen jälkeen, joten voit edetä kurssilla omaan tahtiisi.​

Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa.

Jokaisella viikolla on oma teemansa. Viikkoteemaan liittyvien materiaalien ja tehtävien avulla lähestymme valokuvaamista monipuolisena, myös terapeuttisena ja läsnäolotaitoja lisäävänä taidelajina ja harrastuksena.  

Keskeistä kullakin viikolla on kuvaustehtävät, joiden tulokset voit halutessasi jakaa omien pohdintojesi kera keskusteluryhmään. Tavoitteena ei ole vain suorittaa annettua tehtävää, vaan kuvata harkiten, tunnustellen ja myös havainnoida otettua kuvaa. 
Kurssilla syntyvät kuvat ovat henkilökohtaisia, mutta kuvien jakaminen on osa prosessia: opimme katsomalla toisten kuvia ja kuulemalla toisten näkökulmia omiin kuviimme. Yhdessä voimme tarkastella ilmaisua, kuvan välittämää viestiä ja vaikuttavuutta. 

Viikkoteemat

 1. Fokus - Minä kuvassa ja kuvaajana
  - pysähtyminen: oma kuva, itsen näkeminen kuvassa
  - minä kuvaajana, tarinan alku
   

 2. Tarina - Herkkyys tunnistaa ja välittää tarina
  - kyky nähdä ja kokea, luovuus
  - tarina minussa: haavoittuvuus, elämänhäpeä (perfektionismi, kontrolloinnin tarve, suorittaminen)
  - itsemyötätunto
  - oma tarina valokuvassa​
   

 3. Valo - Uskallus, näkyväksi tuleminen
  - tunteiden tunnistaminen kehomielessä 
  - itsen, tunteiden ja oman tyylin näkyväksi tekeminen
   

 4. Rajaus - Mikä on riittävästi?
  - karsiminen, riittävyys
  - hyväksytyksi tulemisen tarve ja jaksamisen rajat​
   

 5. Jälkikäsittely - Palautuminen
  - stressi, ylikuormittumisen merkit
  - valokuvaaminen stressistä toipumisen välineenä
   

 6. Uusi minä
  - oman elämän päähenkilö
  - mitä sisältyy uuteen tarinaani
  - bonusmateriaali
   

Materiaali

 

Uusi aineisto ilmestyy kurssisivustolle aina perjantaisin.

 1. Kirjallista materiaalia, videoita ja äänitteitä viikon teemaan liittyen
 2. Viikkotehtävät

 3. Viikon vinkit

 4. Kuvien jakaminen ja keskustelu kurssin omassa Facebook-ryhmässä. 

Vaikuttava kuva -verkkokurssi 79 eur

 

Kurssin uudistaminen työn alla, seuraava aloitusajankohta on auki.

Kurssin vetäjä

Tuula Ahde

Tällä hetkellä kuvaan lähinnä luontoa ja makrokuvia, harrastus on minulle samalla läsnäoloharjoitusta. Olen kiinnostunut kehittymään katukuvauksessa ja totuttelen käsittelemään mm. ikääntymisen ja loppuunpalamisen tuomia tunteita omakuvissa. Etsin ja näen omissa sekä muiden kuvissa tarinoita ja tunteita. Omaksi ilokseni kuvitan lukemiani tekstejä sekä tekstitän ottamiani kuvia.

Olen harrastajakuvaaja, visuaalinen suunnittelija, MAT. Visuaalisen ilmaisun opintojen lisäksi olen opiskellut valokuvaamista, kännykkäkuvaamista sekä kuvien jälkikäsittelyä lukuisilla kursseilla. Järjestelmäkamera on pölyttynyt kaapin perällä jo pitkään, sillä intohimoni on tutkia kamerapuhelinten mahdollisuuksia.

https://www.instagram.com/tuulahde/

http://kamera-lehti.fi/makrokuvia-mordorista/

Fotojoogaa mielelle sekä alkuperäinen Vaikuttava kuva -verkkokurssi syntyivät Anne Toivosen kanssa yhteistyössä. Kiitän Annea yhteistyöstä, ystävyydestä ja ennenkaikkea syvästä näkemyksestä ja ammattitaidosta, joka mahdollisti Fotojoogan syntymisen. Vaikuttava kuva -kurssi jatkaa nyt sisällöltään uudistettuna minun vetämänäni Annen siirtyessä uusien haasteiden ja unelmien pariin. Kiitos Anne.  

HUOM!
Verkkokurssi ei sisällä henkilökohtaista valmennusta tai ohjausta, mutta olen facebook-ryhmässä seuraamassa keskustelua ja kommentoimassa. Palaan tarvittaessa paljon keskustelua herättäneisiin aiheisiin. Kurssi ei sovellu akuuttiin tunne-elämän kriisiin, eikä vetäjällä ole valmiuksia terapeuttiseen ohjaukseen.
Saat yhteyden sivun alareunan lomakkeella tai sähköpostitse fotojooga ( at ) gmail.com.
WP_20170721_11_47_28_Pro_2048.jpg

Fotojooga on myös
Facebookissa: Fotojoogaa mielelle

Pinterestissä: @fotojoogaa 

Instagramissa: @fotojoogaa_mielelle, #fotojoogaamielelle, #vaikuttavakuva #fotojooga

bottom of page