Vaikuttava valokuvaus palautumisen välineenä ja itsetuntemuksen lisääjänä

Fotojoogaa mielelle

-valokuvauksen verkkokurssi

Kurssi on käynnissä.
 

Seuraava toteutus alkusyksyllä 2020.


Jätä yhteystietosi alareunan lomakkeella, niin lähetän sinulle

tiedon aloitusajankohdasta

heti kun se varmistuu!

Kurssikuvagalleria

Galleriassa otteita kuvasadosta kurssilaisten tunnekuvamatkojen varrelta. 

Palautetta aikaisemmilta kursseilta

 

Kiitos ihanat kurssilaiset palautteestanne, spontaanista ja kyselyn kautta saadusta! Kuvat ja tarinat ovat jääneet mieleeni, ryhmän sivulla kuulumisia on ollut mukava seurata. Osan kanssa on ollut ilo jatkaa työskentelyä kurssin jälkeenkin. - Tuula

"Avasi uudella tavalla uutta itsestä! Kurssi ja tehtävät toivat valoon asioita, joita ei analyyttinen mieli ole vielä ajatuksiksi ja oivalluksiksi jalostanut."

"Auttoi näkemään monia asioita uusin silmin. Opin monta juttua valokuvaamisesta. Antoi ajattelemisen ja miettimisen aiheita, joita saa pohtia vielä pitkään tämän kurssin jälkeenkin."

"Opin lempeästä ohjaustavastasi johtuen kuuntelemaan itseäni enemmän ja huomasin, miten lyhyessäkin ajassa ymmärsin syvemmin, miksi just nyt tuntuu hyvältä elää ja olla pois humusta." 

 

"Löysin uuden ulottuvuuden kuvaamiseen. Lisäksi uusia voimavaroja elämän matkaani."

 

"Kurssi auttoi työstämään omia tunteita, kuuntelemaan omaa ääntä ja löytämään paremmin yhteyden itseeni, olemaan lempeämpi ja armollisempi itselle. Löysin tätä kautta uskalluksen pitkään kyteneeseen haaveeseen eli valokuvaukseen. Opin tällä kurssilla siis valokuvausta mutta ennenkaikkea opin tuntemaan ja kuulostelemaan itseä." 

 

"Ihana kurssi sisältöineen ja kommentteineen - Kiitos olemisesta mukana koko kurssin ajan!"

 

"Tiedostan tosi paljon jo asioita, mutta tämä kurssi sai jotain sisälläni liikkeelle, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa vain positiivista." 

 

"Suurkiitos! Olit ihanalla, rauhallisella ja kannustavalla tavalla läsnä kurssilla. Kommenttisi olivat rohkaisevia ja oivaltavia, ja sinua olisi mieluusti kuunnellut ja katsellut ehdottomasti enemmänkin videolta!"

 

"KIITOS, näkyy perehtyminen asiaan."

--- 

"Ylitti odotukset. Epäilin kykyäni ymmärtää ja ilmaista kuvin muuta kuin sitä mitä ne konkreettisesti esittävät. Tällä kurssilla sen vasta opin, ainakin tietoisesti. Tunteiden ilmaiseminen on itselleni muutenkin kömpelöä, mutta kurssi antoi eväät tehdä se rakkaan harrastukseni keinoin."

 

”Ensimmäisen viikon tehtävän aiheuttama reaktio minussa oli aivan uskomaton. Päässäni tapahtunut muutos oli jotain sellaista, mitä en olisi ikinä uskonut tapahtuvaksi valokuvauskurssin avulla! Kurssi oli enemmän kuin hintansa väärti jo ensimmäisen viikon aikana.”

 

”Raja-tehtävä osui kohdalleen juuri oikeaan aikaan. Sain siitä paljon miettimisen aihetta ja kommenteissa käytännön ideoita tilanteen korjaamiseen. Jos yksi todella suuri ongelma poistuu tämän tehtävän ansiosta, hyöty on sanoinkuvaamattoman suuri.”

"Suurin ilo oli ehdottomasti jakamisen ilo! Oli ihana nähdä muiden kuvia ja kuulla heidän tarinoitaan. Mielenkiintoista ja antoisaa oli myös saada kommentteja toisilta omiin kuviin ja tarinoihin."

"Kiitos paljon kurssista, oli parempi kun olisin osannut kuvitella. Tehtävät olivat mielestäni hyvin laadittuja, niihin pystyi asennoitumaan kevyesti ja toisaalta mahdollisti syvemmänkin itsen tutkiskelun. Näissä tehtävissä en kuitenkaan tuntenut ylittäväni mitään ja kurssi tuntui koko ajan kivalta."

"Kurssisivuston ilme oli mainitsemisen arvoisen selkeä ja informatiivinen. Mahdottomasti kutkuttaa ajatus, että tuolla layoutilla olevan Fotojooga-kirjan saisi joskus hankkia omaksi harjoituskirjakseen. Tämähän on kurssina ajaton ja olisi mahdollista kehittyä kuvaajana ja ihmisenä tulevaisuudessakin tehtäviä uudelleen tehden."

Osa palautteista on kurssitoteutuksista, joissa vetäjinä Fotojoogaa mielelle ja Vaikuttava kuva -kurssin perustajat Anne Toivonen ja Tuula Ahde.

Oletko kiinnostunut löytämään valokuvaamisen avulla uusia voimavaroja sekä syvempää ymmärrystä itsestäsi?

 
Kaipaatko lempeästi liikuttavaa harrastusta tukemaan palautumistasi? 
Etsitkö uskallusta tuoda esiin luovuuttasi, välinettä ilmaisulle?
Mietitkö koskaan, miksi joku kuva vaikuttaa sinuun vahvasti ja haluaisit omiin kuviisi samanlaista vaikuttavuutta? 

Fotojoogaa mielelle -valokuvauksen verkkokurssilla otetaan vaikuttavia valokuvia. Kurssi vie kuvaajan tunnekuvamatkalle ja ohjaa tilanteiden ja omien tunteiden tulkintaan valokuvan kautta.

Kurssi sopii sinulle, mikäli haluat

 • saada uutta inspiraatiota omaan valokuvaamiseen, 

 • löytää harrastuksen, joka tukee palautumistasi päivittäisestä ylikuormituksesta tai uupumuksesta

 • oppia itsestäsi uutta, löytää piilossa olevia tunteita, aitoa itseä, luovuutta ja voimavaroja,

 • houkutella tarinan ja viestin esiin itsestäsi omien, vaikuttavien valokuviesi kautta,

 • hyväksyä, että levollisuudella ja leikillä on oma tärkeä tilansa sinunkin elämässäsi.

Vaikuttava valokuva

 

Fotojoogaa mielelle -kurssilla opit hyödyntämään valokuvaamista itseilmaisun, palautumisen ja haasteiden käsittelyn välineenä.

Onnistuneimmat valokuvat ovat niin vaikuttavia, että ne herättävät ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia ilman selittäviä ja tulkintaa ohjaavia sanoja. Valokuva voi myös toimia näkökulmien ja uskomusten avaajana, kun kuvaan on tallentunut jotain yllättävää.

 

Kurssilla etsimme itsestämme luovuutta, uskallusta, itsenä ja kuvaajana näkyväksi tulemista. Huomaat kuinka voit irrottautua päässä pörräävistä ajatuksista keskittymällä tavoitteellisesti tehtävään tai vaihtoehtoisesti heittäytymällä luvan kanssa leikkiin. 

 • Kurssi kehittää herkkyyttäsi kiinnittää huomiota ilmaisullisiin asioihin, jotka kuvaan tallennettuna välittävät tunteen sekä herättävät henkiin tarinan - omasi tai kuvaamasi kohteen.

 • Opit tuntemaan itsesi paremmin, ja kuvistasi tulee merkityksellisempiä niin itsellesi kuvaajana kuin katsojallekin. Vaikuttavia kuvia.

 • Pääset lähemmäs omaa tunnistettavaa tyyliäsi ja ilmaisuasi, riippumatta vallitsevista suuntauksista tai säännöistä. 

 • Kurssilla pyrimme tunnistamaan ja joskus jopa muuttamaan omia tunnetiloja itse otetun valokuvan kautta. Toisaalta siirrämme huomion pois liiallisesta itseen tai omiin tuntemuksiin keskittymisestä keskittymällä sen sijaan kuvaan, kuvan kohteeseen ja kuvaamiseen.

 

Viikkoteemat ja aikataulu

Fotojoogaa mielelle -verkkokurssi kestää 5 + 1 viikkoa.

Kurssisivusto on auki n. kuukauden kurssin päättymisen jälkeen, joten voit halutessasi edetä kurssilla omaan tahtiisi.​ Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan verkossa.

Jokaisella viikolla on oma teemansa. Viikkoteemaan liittyvien materiaalien ja tehtävien avulla lähestymme valokuvaamista monipuolisena, myös terapeuttisena ja läsnäolotaitoja lisäävänä taidelajina ja harrastuksena.  

Keskeistä kullakin viikolla on kuvaustehtävät, joiden tulokset voit halutessasi jakaa omien pohdintojesi kera keskusteluryhmään. Tavoitteena ei ole vain suorittaa annettua tehtävää, vaan kuvata harkiten, tunnustellen ja myös havainnoida kuvaa - ottaa vaikuttavia kuvia.

 

Kurssilla syntyvät kuvat ovat henkilökohtaisia, mutta kuvien jakaminen on osa prosessia: opimme katsomalla toisten kuvia ja kuulemalla toisten näkökulmia omiin kuviimme. Yhdessä voimme lempeästi ja arvottamatta tarkastella ilmaisua, kuvan välittämää viestiä ja vaikuttavuutta. 

Sisältö ja viikkoteemat

 

Ennakkomateriaali:

- tunteiden nimeäminen ja tunnistaminen kehossa ja mielessä

- kuva-aarteen metsästys

- orientoituminen kurssin sisältöön, etenemiseen ja ohjeet 
 

 1. Fokus - Minä kuvassa ja kuvaajana
  - pysähtyminen ja irtautuminen: oma kuva, itsen näkeminen kuvassa
  - minä kuvaajana
   

 2. Valo - Uskallus, näkyväksi tuleminen
  - itsen, tunteiden ja oman tyylin näkyväksi tekeminen
  - varjoa ei tarvitse pelätä
  - valo ja varjo kuvassa
   

 3. Tarina - Herkkyys tunnistaa ja välittää tarina
  - kyky nähdä ja kokea, luovuus
  - oma tarina valokuvassa
  - kuinka tarina tarttuu kuvaan
   
 4. Rajaus - Mikä on riittävästi?
  - karsiminen, riittävyys
  - hyvät ja huonot jaksamisen rajat​
  - sommittelu ja rajaaminen kuvassa
   

 5. Jälkikäsittely - Palautuminen
  - stressi, ylikuormittumisen merkit
  - valokuvaaminen stressistä palautumisen välineenä
  - jälkikäsittelyleikki

Bonusviikko:
- pienet päättäjäiset ja tästä eteenpäin

- oma elementti

- vaikuttavin kuva

 

Uusi aineisto ilmestyy kurssisivustolle aina torstaisin.

 1. Luettavaa materiaalia, videoita, äänitteitä
  Viikkomateriaalin käyt lävitse 15-30 minuutissa, käsiteltyjen asioiden pohdintaan ja kuvaustehtäviin käytät haluamasi ja tarvitsemasi ajan.
 2. Viikkotehtävät
  2-3 ohjattua kuvaustehtävää viikon teemaan perustuen: valitset oman tunteesi ja voimavarojesi mukaan lähestymistavan sekä intensiteetin jolla niihin paneudut.

 3. Viikon vinkit

 4. Mahdollisuus tehtäväkuvien jakamiseen ja keskusteluun kurssin omassa Facebook-ryhmässä. 
   

Kalustoksi kurssin suorittamiseen käy mikä tahansa kuvausväline: kamerapuhelin, pokkari tai järjestelmäkamera

Kamerasi peruskäyttö sinulla tulee olla hallussa ja olet kiinnostunut kehittymään harrastuksessasi ilmaisullisesti. Lähtötasostasi riippumatta kurssi kehittää sinua myös valokuvaajana, sillä itsetuntemuksen lisääntyessä kehittyy myös kykysi havaita mielenkiintoisia ja olennaisia asioita ympärilläsi. Oli kuvauskohteesi mikä tahansa: luonto, ihminen, kaupunkimaisema tai vaikka urheilutapahtuma.

 

Fotojoogaa mielelle -verkkokurssin käytyäsi katsot ympäröivää maailmaa ja itseäsi hiukan uudella tavalla.

Tuleeko valokuvaamisesta sinun voimauttava harrastuksesi, vai onko se jo sitä? Onko luovuutesi tuloksia esillä, vai piilossa "piirongin laatikossa"?​

Kurssin vetäjä

 

Tuula Ahde

Olen saanut valokuvaamisesta ja kuvien käsittelystä valtavasti sisältöä, iloa ja ystäviä elämääni. Valokuvaaminen liikuttaa kehoa ja mieltä, herättää luovuuden, hyödyntää herkkyyttä, dokumentoi, opettaa olemaan läsnä tässä hetkessä. 

Kuvilla pystyin ilmaisemaan silloinkin kun tuntui, että ei ollut voimia muodostaa sanoja, saati tolkullisia lauseita. Valokuvaaminen antoi minulle loppuunpalamisesta toipuessa motiivin lähteä ulos ja liikkeelle, nousta sohvalta edes hetkeksi omalle pihalle. Uppouduin kuvaamiseen ja kohteiden näkemisen riemuun.

Fotojooga-sanaan kiteytyi ajatus ja kokemus valokuvaamisen vaikutuksesta niin mieleen kuin kehoon. Fotojoogalla ei ole yhteyttä joogaan muutoin kuin vaikutuksiltaan - valokuvaus voi olla niin aktivoivaa kuin rauhoittavaa mielen jumppaa. 

 

Kuvaan lähinnä luontoa ja makrokuvia, harrastus on minulle samalla läsnäoloharjoitusta. Olen kiinnostunut kehittymään mm. katukuvauksessa ja totuttelen käsittelemään ikääntymisen ja loppuunpalamisen tuomia tunteita omakuvissa. Etsin ja näen omissa sekä muiden kuvissa pinnan alla olevia tarinoita ja tunteita; kuvitan lukemiani tekstejä, laulujen sanoja sekä tekstitän ottamiani kuvia. Ilmaisulliset asiat kiinnostavat minua enemmän kuin tekniikka. Harrastuksiini ja mielenkiinnon kohteisiini on kuulunut aina myös ihmisluonnon tutkiminen. Olen mm. Erityisherkän elämää -verkkosivuston perustaja ja -verkkokurssien toinen vetäjä.

Olen harrastajakuvaaja, visuaalinen suunnittelija, MAT. Visuaalisen ilmaisun opintojen lisäksi olen opiskellut valokuvaamista, kännykkäkuvaamista sekä kuvien jälkikäsittelyä lukuisilla kursseilla. Työurani olen tehnyt pääosin visuaalisen suunnittelun, markkinoinnin ja verkko-oppimisen suunnittelun parissa. 

 

Kuvaaminen ei vaadi välttämättä hienoa kalustoa. Huomasin, että kännykälläkin pärjää ja päätin kehittää osaamistani sillä saralla. Jollekin toiselle taas kalusto on olennainen osa ja vie harrastusta eteenpäin haluttuun suuntaan.

https://www.instagram.com/tuulahde/

http://kamera-lehti.fi/makrokuvia-mordorista/

HUOM!
Verkkokurssi ei sisällä henkilökohtaista valmennusta tai ohjausta, mutta olen facebook-ryhmässä seuraamassa keskustelua ja kommentoimassa. Palaan tarvittaessa paljon keskustelua herättäneisiin aiheisiin.
Kurssi ei sovellu akuuttiin tunne-elämän kriisin käsittelyyn, eikä vetäjällä ole valmiuksia terapeuttiseen ohjaukseen.
Saat yhteyden sivun alareunan lomakkeella tai sähköpostitse fotojooga(at)gmail.com.
Kurssi voidaan toteuttaa myös suljettuna ryhmänä esimerkiksi harrastusseuralle, yhdistykselle, työyhteisölle tms. Ota yhteyttä fotojooga(at)gmail.com 

Fotojooga on myös
Facebookissa: Fotojoogaa mielelle

Pinterestissä: @fotojoogaa 

Instagramissa: #fotojoogaamielelle, #vaikuttavakuva #fotojooga

 
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Pinterest Icon

© 2017-2020 by Fotojoogaa mielelle