top of page

FOTOJOOGAA

MIELELLE

Tarina valokuvassa

Kuva tallentaa yhden hetken tilanteesta tai tapahtumasta ja välittää viestin tunteesta tai tunnelmasta.

Valokuva on siis pysäytyskuva tarinan varrelta. Se voi olla tarinan alku, se voi olla tarinan loppu, mutta vaikuttavin se on silloin, kun se on tarinan keskeltä. Katsoja tunnistaa kuvasta asioita ja yhteyksiä omiin kokemuksiinsa, tietoihinsa, toiveisiinsa. Mielikuvitus alkaa kertoa tarinaa taaksepäin tai eteenpäin.

Kuva: © Tuula Ahde

Tarina syntyy tunteista. Tunne herää katsojassa sen pohjalta,

mitä kuvaaja yhdessä kohteen kanssa ovat antaneet kuvaan.

Kuvassa on aina luettavissa sekä tilanteen tarinaa että kuvaajan omaa tarinaa. Se paljastaa jotain siitä, mitä kuvaaja uskaltaa näyttää omasta itsestään, siitä miksi hän näkee asioita tietyllä tavalla; melankolisesti, iloisesti, sadunomaisesti, turhautuneesti, piilotellen, avoimesti. Vaikuttavaan kuvaan ei tallennu vain se miltä kohde näyttää, vaan siinä välittyy myös vire siitä, mitä kuvaaja aistii pinnan alla.

Voi olla, että kuvaaja piiloutuu teknisen suorituksen taakse niin, että kuvissa ei ole nähtävissä mitään kuvaajan tai kohteen persoonasta tai tilanteen tunnelmasta. Luovuutta ja mielikuvitusta voi kahlita erilaiset uskomukset, häpeä, itseluottamuksen puute tai mikä tahansa näkyväksi tulemisen este.​

Huomioiduksi ja muistetuksi tulevat kuitenkin ne kuvaajat ja kuvat, joissa on nähtävissä ja tunnettavissa jotain omaperäistä ja henkilökohtaista.

Positiivisesta ja iloisesta mielenlaadustani huolimatta omissa kuvissani on selvästi tummanpuhuva, melankolinen sävy. Se tyyli puhuttelee minua myös muiden kuvissa.

Hopeinen sulka

Kuva: © Tuula Ahde

Katsojaa ei aina puhuttele sama asia kuin kuvaajaa. Kuvan alkuperäinen tunnelma voi hävitä myös jälkikäsittelyssä. Tai kuvaaja valikoi otoksen jo alunperin teknisen onnistumisen eikä kiinnostavuuden perusteella. Kiinnostavuus tuo kuitenkin katsojalle merkityksen ja siten kuvan, jota ei ohita vain yhdellä vilkaisulla.

Fotojoogaa mielelle -verkkokurssilla yhdistämme valokuvaamiseen tunteita ja tekniikkaa

Valokuvausta voi käyttää itsetuntemuksen lisäämisen sekä tunnetyöskentelyn apuvälineenä. Kurssilla pyritään tunnistamaan omia tunnetiloja itse otetun valokuvan kautta. Valokuva voi toimia myös näkökulmien ja uskomusten avaajana silloin, kun kuvaan on tallentunut jotain yllättävää.

Kurssilla tutustut itseesi kuvaajana ja opit kuvaamaan omaa persoonallisuuttasi hyödyntäen, tunteita ja tekniikkaa yhdistäen:

  • Uskallat välittää kuvissasi oman näkemyksesi ja pääset lähemmäs omaa tunnistettavaa tyyliäsi.

  • Kehität herkkyyttäsi kiinnittää huomiota seikkoihin, jotka välittävät kuvassa tunteen ja herättävät henkiin tarinan.

  • Harjaannut näkemään erilaisia tulkintoja, kun tarkastelemme yhdessä kuvien välittämää viestiä ja kuinka tekninen toteutus tukee ilmaisua.

Kuvistasi tulee merkityksellisempiä niin itsellesi kuvaajana kuin katsojallekin. Vaikuttavia kuvia.

Lue lisää täältä. Tule mukaan tunnekuvamatkalle!

Viimeisimmät
Etsi aiheittain
Seuraa meitä
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page