top of page

FOTOJOOGAA

MIELELLE

Valokuvaaminen tunnetyöskentelyn välineenä


Valokuvalla on kyky pysäyttää ajasta hetki, joka muuten ehkä jäisi näkemättä. Hetken merkitys voi sisältää sillan menneisyyden muistoihin, nykyhetken tiedostamattomaan tai tulevaisuuden toiveisiin. Valokuva herättää meissä yleensä jonkinlaisen tunnetilan. Valokuvan avulla voi löytää itsestään jotakin, jolle ei vielä ole sanoja mutta se tuntuu joltakin. Johonkin kuvaan saattaa palata useita kertoja. Kuvassa on kaikua jostakin mutta se ei ole vielä sanoittunut.

Valokuva jää aina katsojan arvioitavaksi. Näemme asiat eri tavoin. Oma näkeminen muodostuu aina elämänkokemuksesta, elämäntilanteesta, mielentilasta ja aistien tuomasta informaatiosta. Voi myös olla, että se mitä näemme kuvassa ei ole siinä, vaan se on omassa mielessämme. Aikaan sitoutumaton ja ennalta tuntematon tarina voi saada alkunsa valokuvan katsomisesta.

Valokuvaajan tulkinnassa pätee sanonta: sitä näet, mitä olet. Valokuvaaja voi esittää haluamansa kohteen hallitsemalla valokuvauksen perusilmaisun, valon, tilan ja ajan elementit. Kalleimmatkaan kuvausvälineet eivät kuitenkaan korvaa ”sydämen silmää” jolla kuva otetaan. Mieluisimpien kohteiden kuvaaminen ja oman tyylin löytäminen ovatkin valokuvauksen ydinasioita. Kuvaa sitä, mistä eniten tykkäät. Erilaisilla kuvaustekniikoilla, kuvakulmilla ja objektiiveilla samasta kohteesta saa hyvinkin erilaisia kuvia. Kun tietää mitä kuvalta haluaa, sen ottamisen voi suunnitella. Vai otanko kuvan ja katson mitä siitä löytyy. Kun näkee jotakin, mikä liikauttaa, kuva kannattaa ottaa heti. Elämä on luonteeltaan dynaamista ja kuvaamisen hetki on aina ainutlaatuinen.

Valokuvan ottamishetkeä voi luonnehtia läsnäololla. Valokuvauksessa ollaan yhteydessä siihen mitä tapahtuu juuri nyt. Kuvaajalla voikin ikäänkuin kadota ajan taju. Keho ja mieli ovat keskittyneinä kuvan laukaisuhetkeen, nykyhetkeen. Nykyhetken tiedostaminen asettaa perspektiivit paikoilleen. Olla tietoinen menneisyydestään, tyytyväisyys nykyhetkeen ja uteliaisuus tulevaisuuteen.

Omakuvan katseleminen voi olla haasteellista. Omakuvaan rauhassa tutustuminen voi luoda uudenlaisen, hyväksyvämmän suhteen omaan itseen. Arvioinnin sijaan omakuvaan voi tutustua uteliaasti ja lempeästi, että tältä minä siis näytän. Omakuvan voi ottaa/kuvauttaa niin, että itse määrittelee miten haluaa tulla kuvatuksi. Silloin kuvaajan tehtäväksi jää ainoastaan toteutus. Valokuvalla on monta ulottuvuutta ja tarkoitusta.

Anne Toivonen

---

Vaikuttava kuva -valokuvauksen verkkokurssin tarkoituksena on opastaa tunnistamaan ja välittämään tunteita valokuvaamisen keinoin.

Lue lisää täältä ja tule mukaan syksyisen tunnelmalliselle tunnekuvamatkalle!

Comments


Viimeisimmät
Etsi aiheittain
Seuraa meitä
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page